Zo drink je koffie op een gezonde manier

21/08/2018 Thomas Verlinden

Uit meerdere studies blijkt dat koffie een positief effect heeft op de gezondheid. Het zou onder andere je metabolisme een boost geven en beschermen tegen hartziektes. Spijtig genoeg doen veel mensen deze aspecten teniet door hun dagelijkse tas op een verkeerde manier te drinken. Dit zijn de meest gemaakte fouten:

Te veel

Hoe meer koffie je dringt, hoe meer positieve effecten je ondervindt. Maar: slechts tot op een bepaald niveau. Uit onderzoek blijkt dat de effecten het grootst zijn tussen de 5 en de 8 tassen per dag. Overschrijd je deze grens, dan kunnen de effecten zelfs terug afnemen!

Te vroeg

Voor veel mensen is het koffie de ideale start van de dag. Toch zijn de effecten van zo’n vroege tas koffie eerder beperkt. Vlak na het opstaan is er namelijk nog veel cortisol, het zogenaamde stresshormoon, aanwezig in het lichaam. Dit zorgt voor een verhoogde alertheid. Rond 10 uur zakken de concentraties van dit hormoon, waardoor dat het uitgelezen moment is om aan de eerste tas koffie te beginnen.

Te veel suiker

Dankzij de antioxidanten in koffie neemt de kans op diabetes type 2 af en wordt de bloedsuikerspiegel laag gehouden. Net daarom is het belangrijk om niet te veel suiker toe te voegen. Een klein beetje suiker kan echter geen kwaad.

Afgekoelde koffie

Iedereen maakt het wel eens mee: je laat je tas koffie ergens staan om ze na een paar uur terug te vinden, koud. Je besluit ze toch op te drinken en merkt dat het al heel wat zuurder smaakt. Deze verhoogde zuurtegraad kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering en je tandglazuur aantasten.

Lichte branding?

Er wordt vaak gedacht: hoe donkerder de koffie, hoe meer cafeïne. Toch kunnen ook lichtere roasts een hoog cafeïnegehalte hebben. Dat komt doordat koffie van een donkerdere roast langer verhit werd, waardoor er ook meer cafeïne verbrand werd. Heb je toch eerder zin in een minder sterke koffie? Probeer eens de French roast!

Ben je een rasechte koffiefreak? Ben je ervan overtuigd dat koffie veel meer is dan een vloeibare wekker? Wil je graag met alle gemak de perfecte espresso, lungo en cappuccino uit je mouw toveren? Leer de kneepjes van het vak in de opleiding Barista!


relatedBlogs

Studente in de kijker: Katrien Van Ghelewe

Geen inspiratie voor Valentijn? Doe een gezamenlijke cursus cadeau!

ICT & Webdevelopment: een sector boordevol potentieel


relatedCourses


previousLabel

Misvattingen over balanslezen

nextLabel

De perfecte vakantiefoto neem je zo!

mostRead


Misvattingen over balanslezen

25/07/2018

Onbelast bijverdienen? Doe snel en eenvoudig aangifte bij de RSZ!

09/07/2018

Een opleiding volgen aan onze school? Zij zijn enthousiast!

08/08/2019

relatedCourses


Barista

Leer direct alles over aroma's, smaken, zelf koffies brouwen en latte art

Barista

Geniet van de flexibiliteit en volg online les!

Barista Advanced

Wil je een praktijkgerichte cursus volgen bij een professionele, bevlogen docent?

studyCategories


Koken & Bakken

Gezonde Voeding

blogTags


CursusOpleidingBaristaKoffieKoffiebar

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0